Boekenjury en werkwijze

Welk boek stuur jij in

De jaarlijks terugkerende 'Boek van het jaar verkiezing' is een initiatief van de Ooa, in samenwerking met opleidingsinstituut Sioo. De boekenjury, bestaande uit Mariska van der Steege, Gérard Brockhoff, Dick van Ginkel, Martijn Jansen, Els Oosthoek, Ineke Duit en Marguerithe de Man, kiest elk jaar uit alle inzendingen een winnend vakboek waarvan de auteur(s) de eervolle titel 'Boek van het jaar' krijgt. 

Dit jaar is de werkwijze voor het aanleveren van de boeken veranderd. Waar eerder door uitgevers de boeken werden toegestuurd en opgevraagd, willen we nu adviseurs betrekken bij het selecteren van de boeken die de jury gaat lezen. Wat is volgens jou het beste vakboek van 2023 en moet absoluut op de leeslijst van elke adviseur staan? Je meld je boek éénvoudig aan via deze website. Hierbij plaats je je motivatie. Elk boek dat minimaal 5 keer gemotiveerd wordt aanbevolen lezen we als jury. 

Waar zijn we naar opzoek?

 • Boeken die in 2023 voor het eerst het levenslicht zagen in de Nederlandse taal, of boeken die dit jaar vertaald zijn naar het Nederlands.
 • Boeken die het hart van ons vak raken, of juist de randen van het vak verkennen omdat ze de laatste trends en maatschappelijke ontwikkelingen in organisaties belichten.
 • Prijswinnende boeken die bijdragen aan de ontwikkeling van ons vak en ons uitdagen om kritisch te reflecteren.
 • Niet alleen voor ervaren adviseurs; we verwelkomen ook essentials en klassiekers die op een verfrissende manier zijn herschreven.

Draag het boek voor dat volgens jou het verschil maakt
Met het invulformulier laat je ons weten:

 • De naam van de auteur(s).
 • De volledige titel van het boek.
 • Een korte, persoonlijke toelichting waarom juist dit boek jou heeft geïnspireerd. Wat heeft dit boek jou gebracht en hoe pas je het toe in jouw praktijk?
 • Waarom anderen dit boek absoluut moeten lezen

Bekijk alle inzendingen
Benieuwd welke boeken er al aangemeld zijn? Je kunt dit zien onder de menuknop ‘inzendingen’. Extra bijzonder maakt het dat je hier ook de motivatie van de aanmelder kunt lezen.

Criteria jury
Hoe de jury tot de keuze komt van het "Boek van het jaar" dat lees je hier. Eén van de juryleden Marguerithe de Man vertelt: "We beoordelen de ingestuurde boeken op de volgende criteria:

 • Maatschappelijk relevant: organisaties opereren niet in een vacuüm, de effecten op organisatie en omgeving en hun interactie behoren tot het terrein van de organisatiekundige en -adviseur.
 • Wetenschappelijk: oorspronkelijk, goed onderbouwd met een herkenbare methodiek waarop een ander tot stand gekomen is.
 • Toepasbaar: bruikbaar in de praktijk van de organisatiekundige en - adviseur; deze praktijk ligt in het onderwijs, het onderzoek en in het uitvoerend advieswerk c.q. veranderingsmanagement. Inhoudelijk dient de kennis in dienst te staan van probleemherkenning, contextschepping en verruiming van interpretatiekaders.
 • Toegankelijk: goed geschreven en functioneel en aantrekkelijk vormgegeven. Geen enkel boek scoort natuurlijk perfect op al deze criteria.

  Als jouw keuze de boekenjury intrigeert of jouw beschrijving de essentie van het boek perfect raakt, wordt je als VIP uitgenodigd voor ons exclusieve Boek van het jaar diner op 22 april 2024. Ook ontvang je een prachtige boekenprijs als blijk van waardering. Doe je mee? Meld je boek aan voor 31 januari 2024!