De uitreiking voor het Boek van het jaar werd dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Het middagprogramma zoals we dat vorig jaar kenden in het Boek&Festival werd doorgeschoven naar de avond in een exclusief diner. Aanwezige leden kwamen aan over een rode loper, gekleed in feestelijke outfits en genoten van een uitgebreid diner. Tussen de gangen van het diner door vonden de pitches van de acht genomineerde auteurs plaats. De spanning was voelbaar in de zaal maar uiteindelijk kwam de jury met de verlossende woorden en bekroonde Dees Van Oosterhout met haar boek Rolswitch als winnaar. Marijke Spanjersberg kreeg de eervolle vermelding met haar boek: Tussentaal.
De jury bestaande uit: Odette Moeskops, Mariska van der Steege, Gérard Brockhoff, Dick van Ginkel, Martijn Jansen, Jacco van Uden en Marguerithe de Man, kreeg beduidend minder leeswerk maar daar werd de keuze écht niet makkelijker van. Uit de oogst van 70 boeken werd uiteindelijk de winnaar gekozen. “Afgelopen jaar is er weer gewerkt, er was duidelijk minder tijd voor schrijven,” zo luidt de verklaring van de Jury.
Top 8 vakboeken
Het doel van de prijs van Boek van het jaar is het bevorderen van het lezen én schrijven van vakboeken, gezien vanuit de adviseur. De jury houdt in haar beoordeling de volgende criteria aan: Maatschappelijke relevantie, wettenschappelijk, toepasbaar en toegankelijkheid. “Als jury zijn we kritisch, en dat betekende dit jaar 8 genomineerde boeken, wat niet betekent dat de rest van de boeken niet deugt, zeker niet! Onze leeslijst bestaat uit boeken die we om uiteenlopende reden alle adviseurs aanraden om te lezen,” aldus de jury.
Opvallende ontwikkelingen
De liefde voor het boek werd weer gevonden, een van de opvallende zaken volgens de jury. “Ook viel het grote aantal nieuwe schrijvers en het aantal liefdevolle, betrokken voorwoorden die werden geschreven door anderen op. We troffen niet echt nieuwe thema’s aan, wel veel schrijvers die dankbaar gebruikmaken van dat wat er eerder verschenen is in hun boek. Dit jaar zien we relatief weinig nieuws verschijnt op de harde kant van organiseren, de bedrijfsvoering. Daar wordt vooral op gerecycled. Er is dit jaar behoorlijk veel aandacht voor het thema ‘purpose’ ofwel meervoudige waarde creatie en werken in het ecosysteem.
Winnaar bekend gemaakt tijdens Boek van het jaar diner
Woensdagavond 19 april, was het zover! Het Boek van het jaar diner dat Ooa samen met Sioo organiseerde. Hotel Arena Amsterdam stroomde vol met feestelijk geklede adviseurs. De deelnemers genoten van een heerlijk diner. De aanwezige genomineerde auteurs rouleerde per gang van tafel en gaven allemaal een pitch. De jury verscheen op het podium en met de voelbare spanning in de zaal, kwam de jury al snel met de verlossende woorden waarin Dees van Oosterhout met haar boek Rolswitch bekroond werd als winnaar van het Boek van het jaar! “Elk jaar stellen we onszelf de vraag weer: Waarom dit boek NU? Dat kan verhitte debatten opleveren. Dit jaar waren we er snel uit. Er was een boek dat ons allemaal bijzonder raakte. Een boek waardoor we ons weer beginners in het vak voelde, en wij zijn van mening dat dit een bijzonder goede positie is voor adviseurs die doorlopend aan hun eigen professionalisering willen werken,” aldus de jury.
Rolswitch: Winnaar Boek van het jaar
“Dees van Oosterhout zorgde ervoor dat we na het lezen van haar boek allemaal met wat schaamrood op onze kaken zaten. Ja natuurlijk weten we van het bestaan van de verschillende rollen van een adviseur, en ja we hebben daar ook wel tekst bij, maar zo veel en zo precies als Dees? Nee. Bovendien ontdekten we allemaal dat we dat wat de essentie van dit boek vormt, het switchen tussen de rollen allemaal maar sloppy doen. Misschien is het voor onszelf duidelijk wanneer we in een klus, en misschien zelfs wel in een bijeenkomst schakelen tussen twee rollen, voor de klant zal dat zeker niet duidelijk zijn. Kortom een heel rijk en doorwrocht boek over een van de kernen van ons vak, namelijk dat we meerdere rollen vervullen. Wat dat betreft een zeer mooi aanvulling op de bestaande literatuur. Wij kennen geen enkele ander boek dat de verschillende rollen, maar vooral ook het schakelen tussen die rollen zo precies uitwerkt,” aldus de jury.
Tussentaal: kreeg de eervolle vermelding Naast de winnaar hebben we dit jaar ook een buitengewone vermelding. Marijke Spanjersberg en haar boek Tussentaal kregen deze. “Marijke heeft met haar boek een aanzet gegeven om de komende jaren die blinde vlek van wat er tussen mensen gebeurt verder te verkennen en ontginnen. De jury is van mening dat ook dat een bijdrage kan leveren aan onze doorgeschoten post-post modernistische tijdframe, waarin alles geïndividualiseerd en gepsychologiseerd wordt,” zo verklaard de jury.
Volgend jaar nieuwe werkwijze
Vanaf komend jaar gaan we onze werkwijze veranderen. We willen dan de leden betrekken bij het selecteren van de boeken die de jury gaat lezen. Er zal een uitvraag komen naar wat volgens de leden de beste nieuwe boeken van 2023 zijn. En elk boek dat minimaal 5 keer gemotiveerd wordt aanbevolen, gaan we lezen. Meer informatie volgt later, maar wees vanaf nu bij alles wat je lees alert, wil je dat boek voordragen, ja of nee? We zijn ook op zoek naar nieuwe leden voor de jury. Belangstelling? Neem contact op met één van ons en meld je aan bij Marguerithe de Man via marguerithedeman@sioo.nl.
Lees hier het volledige juryrapport